ÜZEMANYAGCELLA FEJLESZTÉS PÉCSETT

Bevezető

Fejlesztéseink:

300W-os berendezés


Társaságunk 2006. évben kezdte el a PEM tipusú üzeanyagcellák fejlesztését. A 100W.os Stack / cellaköteg / prototipusával 2007. szeptemberében készültünk el. A bemért, gyártásra alkalmas berendezésünk 2008. márciusáig készül el. Ezután kerül sor a O- szériás termékek gyártására, és a kemény felkészülés a sorozatgyártásra. A szakmai alapismeretek megszerzésében a nemzetközi szakirodalomra támaszkodhattunk. Az ezáltal megszerzett tudás alapján készítettük el első saját tervezésű és gyártású (BPP) bipoláris lemezünket 2007. évben. A 100 W-os STACK az üzemanyagcellánk erőforrását képezi. A gázellátáshoz szükséges kompresszorok, mérő- és szabályozóelemek működtetését saját fejlesztésű szoftverünk és hardwerünk biztosítja.

A STACK működésének legfontosabb műszaki paraméterei:

1. A sorbakapcsolt cellák száma határozza meg a kimenő feszültséget: 0,5-0,7V/cella

2. A MEA ( protoncserélő membrán ) mindkétoldalán /anód és katód/ katalizátorral bevont felületének nagysága határozza meg az áramerősséget. Áramsűrűség: 0,8- 1,5 A/cm2

3. A fenti 2 paraméter alapján a STACK mérete határozza meg a kimenő teljesítményt.

4. A hidrogén tüzelőanyag mennyisége határozza meg az üzemidőt.

Fejlesztésünk nyertes INNOCSEKK pályázatunk segítségével valósul meg. Támogatónk: a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, NKTH, valamint a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda, KPI.

Küzdelem a tyúk és a tojás problematikájával:
- amíg nincs megfelelő méretű piac, nehéz az iparszerű és korszerű termelés felépítése / kritikus tömeg /
- amíg nincs megfelelő méretű és színvonalú termelési kapacitás, nehéz a piac felépítése.

Napjaink aktuális feladata, az, hogy értékeljük a hidrogéngazdaság, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó tüzelőanyag-cella technológiák jelentőségét hazánk energiagazdálkodás a szempontjából. A külföldi példákat és prognózisokat tekintve megállapítható, hogy lemaradásunk a fejlett világhoz képest e területen is igen jelentős. A technológia iránt érdeklődő egyetemek és vállalkozásoknak mielőbb be kell kapcsolódniuk a már futó EU- s programokba. Ne kívülről szemléljük miként megy el ez a hajó is az orrunk előtt, hanem váltsunk rá menetjegyet, tanuljuk ki a szakmát és vegyünk rész a hajózók munkájában.